Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Erityinen juhla suomalaisille on kesäkuun lopulla vietettävä juhannus. Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota on alunperin vietetty suomalaisten muinaisuskonnon juhlana. Kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan syntymäpäivänä, mistä tulee nimi juhannus.
Tällä oppitunnilla opimme, minkälaisia tapoja liittyy suomalaiseen juhannukseen.
Tiedätkö miksi juhannusyönä kerätään kukkia tai tuijotellaan alasti lähteeseen?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Juhannusta vietetään vuoden valoisimpana ajankohtana ja Suomessa on kesällä öisinkin valoisaa. Valoisista kesäöistä käytetäänkin nimitystä yötön yö. Juhannusta juhlitaan juhannusaattona, sekä juhannuspäivänä, joka on aina kesäkuun 20.-26. päivien välille osuva lauantai. Monien suomalaisten perinteeseen kuuluu viettää juhannus kesämökeillä järvien rannoilla, joten kaupungeissa onkin juhannuksen aikaan hyvin hiljaista. Myös juhannusfestivaalit ja -konsertit ovat suosittuja, etenkin nuorten keskuudessa.
Juhannusperinteisiin kuuluu juhannussauna tuoreiden saunavihtojen kera, sekä pulahtaminen järveen. Koti, sauna ja soutuvene saatetaan koristella koivunoksin ja luonnonkukin, ja ruotsinkielisillä alueilla saatetaan pystyttää juhannussalko. Juhannuksena syödään ja juodaan hyvin. Etenkin grillaaminen on suosittua. Tärkeä hetki juhannuksena on juhannuskokon sytyttäminen keskiyön tienoilla. Kokko on yleensä pystytetty järven rantaan, ja sen äärellä valvotaan seurustellen ja tunnelmoiden pitkälle yöhön, joskus aamuun saakka.
Juhannusta vietettiin Suomessa alun perin suomalaisten muinaisjumalan Ukon juhlana, sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Tältä ajalta jäänteitä ovat myös leikkimieliset juhannustaiat, joiden tarkoitus on varmistaa tuleva sato ja naimaonni, tai ennustaa tuleva puoliso. Juhannushäiden viettäminen oli myös ennen suosittua, mutta nykyään tapa on jo harvinaisempi. Juhannuksen viettoon kuuluu monilla myös romanttiset juhannustanssit. Tanssilavoille kokoontuu tällöin runsaasti ihmisiä tanssimaan lavatansseja, kuten valssia, humppaa, tangoa, foksia tai jenkkaa.
Juhannusta on nimitetty myös Ukon juhlaksi, mittumaariksi, mettumaariksi ja messumaariksi. Mittu,-mettu ja -messumaari nimet ovat lainasanoja ruotsinkielisestä 'midsommar' eli 'keskikesä'-sanasta.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö miksi juhannusyönä kerätään kukkia tai tuijotellaan alasti lähteeseen?
Juhannustaiat liittyvät juhannusyöhön. Kun kerää seitsemän erilaista kukkaa ja laittaa ne tyynyn alle, näkee tulevan puolisonsa kuvan unessa. Kun taas tuijottelee lähteeseen alasti, puolison kuvan pitäisi näkyä kuvajaisena veden pinnassa. Erilaisia taikoja on runsaasti!
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Oletko koskaan kokeillut juhannustaikoja?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide