Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hei kaikki, minä olen Päivi.
Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhät. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta.
Tänään puhun hiukan suomalaisesta loppiaisesta.
Tiedätkö miten taikuus liittyy suomalaisten loppiaiseen?
Näytämme oikean vastauksen videon lopussa.
Loppiainen on jouluakin vanhempi kristillinen juhla. Sen vietto vakiintui jo 200-luvulla, jolloin sitä alun perin vietettiin Jeesuksen syntymäjuhlana. Varhaisella keskiajalla loppiaisen aiheeksi kuitenkin tuli kertomus itämaan tietäjistä, jotka saapuivat osoittamaan kunnioitustaan vastasyntyneelle Jeesukselle. Suomenkielinen nimi loppiainen on peräisin 1600-luvulta.
Loppiainen on yleinen vapaapäivä Suomessa ja kaupat ovat yleensä tuona päivänä suljettuina. Loppiaisena joulukuusi kannetaan perinteiden mukaan ulos talosta. Monet syövät vielä kerran jouluruokia, ja mikäli jouluksi on rakennettu piparkakkutalo, se saatetaan rikkoa ja syödä juuri loppiaisena. Joulukoristeet ja jouluvalot riisutaan pois ja asetellaan takaisin laatikoihinsa odottamaan seuraavaa joulua.
Loppiainen viittaa nimellään jouluajan loppumiseen, sillä sen juuri on suomen kielen sanassa 'loppua' . Suomalaisessa kansanperinteessä joulunaika on kuitenkin jatkunut Nuutinpäivään, eli 13. tammikuuta saakka. Vanhojen lakien mukaan joulurauha kesti 20 päivää ja päättyi siten 13. tammikuuta. Tuolloin nuuttipukki, eli turkkiin, sarviin tuohesta tai nahasta tehtyyn naamariin pukeutunut nuorukainen, saattoi ilmestyä ovelle ja kuvaannollisesti hakea joulun pois.
Loppiaisena tapahtuu paluu arkeen ja arkisiin ruokiin. Suomalaisilla onkin paljon loppiaiseen ja jouluruokiin liittyviä sanontoja, kuten "kun loppiainen lopsahtaa, kaali kuppiin kopsahtaa". Sanonta kuvailee entisajalle tyypilisen arkiruoan, kaalin, palaamista ruokalautasille, loppiaisen jälkeen.
Ja nyt annan teille oikean vastauksen tietovisan kysymykseen.
Tiedätkö miten taikuus liittyy suomalaisten loppiaiseen?
Ennen vanhaan alkaneen vuoden säätä ennustettiin loppiaisen säästä. Tästä kertovat esimerkiksi sananparret "Loppiaisena on puoli talven lunta satanut" ja "Jos loppiaisena lumi peittää hiiren jäljet, niin ei tule lumesta puutetta".
Miten tämä oppitunti sujui? Opitko jotain mielenkiintoista?
Oletko koskaan tavannut nuuttipukkia?
Jätä meille kommentti osoitteeseen Finnishpod101.com, ja nähdään taas seuraavalla oppitunnilla!

Comments

Hide